Näin sujuu yksiön sisustaminen

  • 14 Dec, 2021

Yksilön sisustaminen on haasteellista

Sisustaminen on aina mukavaa, mutta yksiön sisustaminen tuo joskus haastetta pohjaratkaisun ja neliömääriensä takia. Usein niiden kohdalla sorrutaankin siihen, että haalitaan liikaa huonekaluja sekä unohdetaan kokonaan huoneen ilmavuus. Siksi ensimmäinen tehtävä yksiön sisustamisessa on, että sinun on tarkkaan mietittävä, mitä huonekaluja todella tarvitset ja miten ne on parasta sijoittaa. Selvää on se, että millekään ylimääräiselle ei ole tilaa. Lisäksi mietittäväksi jää myös huonekalujen koko. Iso kulmasohva vie hetkessä tilasta ilmavuuden.

Yksiön sisustaminen monikäyttöisillä huonekaluilla

Neuvoja ja yksiön sisustusvinkkejä on tarjolla varmasti monenlaisia, mutta tärkeintä ennen ostoksille lähtemistä on kuitenkin se, että mittaat tarpeellisille huonekaluille maksimimitat ja piirrät ne vaikka pohjapiirustukseen jonkinlaisen mittakaavan mukaan. Kalusteliikkeissä kaikki huonekalut näyttävät hämäävän pieniltä ja siksi vaarana voikin olla, että ostat liian suuria huonekaluja. Missään nimessä ei kannata lähteä ostoksille tekemättä mittauksia. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kalusteiden monikäyttöisyyteen.

Jos olet ajatellut ostaa jonkinlaisen sohvan, niin sinun on hyvä miettiä etukäteen, onko pieni vuodesohva parempi ratkaisu. Tuleeko pieneen yksiöösi joskus kenties yövieraita? Ruokapöytä voi myös toimia työpöytänä ja tiukassa tilanteessa jatkopalalla saat pöytään väliaikaisesti hiukan enemmän tilaa. Tarvitsetko jakkaraa tai yöpöytää? Voit miettiä tarkkaan, voitko nämä kaksi kätevästi yhdistää, jolloin sinulla on sekä yöpöytä, että mukava pieni istuin.

Sohvapöytä ja muita yksiön sisustusvinkkejä

Yksi mietinnän paikka on myös sohvapöytä ja ensinnäkin se, että tarvitsetko sitä ollenkaan vai onko parempi hankinta esimerkiksi tarjotinpöytä tai pyörillä oleva pieni tarjoiluvaunu. Vaikka yksiön sisustaminen on suhteellisen helppoa, moni asia on kuitenkin luopumista tai kompromissien tekemistä. Esimerkiksi sohvapöydän korvaaminen pienellä tarjoiluvaunulla on näppärä ratkaisu. Voit käyttää sitä myös apupöytänä ruoanlaitossa ja siirtää sen huoneessa aina sinne, missä on enemmän tilaa.

Kun yksiön sisustaminen on mielessä, on myös muistettava se, että kalusteet kannattaa valita niiden keveyden mukaan, jolloin ne tuovat pieneen tilaan ilmavuutta ja tietynlaista keveyttä. Kaikki massiiviset huonekalut näyttävät pienessä tilassa möhkälemäisiltä ja tekee tilaan raskaan tunnelman. Myös seinätilan käyttöönottoa on harkittava tarkasti. Usein ikkunoiden sijainti saattaa tuoda tähän enemmänkin haastetta.

Vihjeitä säilytykseen

Pienessä tilassa tulee monesti myös ongelmia tavaroiden säilytykseen. Parhaimpia ovatkin kaapit, joissa ei ole lainkaan jalkoja. Samoin liukuovelliset kaapit ovat parempi ratkaisu. Hyllyjä tai pieniä kaappeja voi hyvin kiinnittää seinään, joten niiden alle jää vielä tilaa. Säilytysongelmien kanssa painiminen on kuin lukisi vakiovihjeet joissa osalla tulee varmasti voittoja ja osalla taas ei. Sama tunne voi tulla myös, kun kuuntelee ohjeita sisustamisesta. Osa ohjeista ovat käyttökelpoisia, mutta kaikkia ei voi toteuttaa.

Jos sinulla on reilusti rahaa, voit harkita avun käyttämistä sisustuksessa. Asiantuntevan sisustussuunnittelijan suunnittelema yksiö ottaa varmasti huomioon monia pikkuseikkoja, mitä itse ei tule ajatelleeksi. Valaistus on myös tärkeä saada yksiössä onnistumaan. Sen avulla on helppo saada pienempikin tila näyttämään huomattavasti suuremmalta. Seinävalaisimet ovat hiukan parempia kuin jalkalamput, jotka vievät lattialta tilaa.

Yksiön sisustaminen suosii myös rohkeutta

Jos sinusta tuntuu siltä, että sinapinkeltaiset verhot ovat pienessä asunnossasi se tietty juttu, niin ehdottomasti hanki ne. Liian usein pelätään sitä, että värien käyttö on liian rohkeaa. Myös pienessä tilassa voi kikkailla niiden kanssa, saada aikaiseksi kontrasteja tai saada niillä aikaan suuremman tilan tuntua. Pelkkä valkoinen voi toisinaan olla jopa liian tylsä eikä tunnu lainkaan omalta.

Pieneen tilaan ei voi hankkia liikaa kalusteita, joten niiden laatuun voi kiinnittää huomiota eri tavalla. Pääasia kalusteissa onkin se, että ne tyylillisesti sopivat keskenään. Kunnolliset materiaalit tosin ovat kestäviä ja ne voi myöhemmin myydä vielä hyvällä hinnalla eteenpäin, kun itse ei niitä enää tarvitse.

Rohkeutta on myös, että yksiön sisustaminen on tehty hyvällä maulla. Sinun pitääkin aina muistaa se, että teet sisustuksen juuri itseäsi varten ja sinun on siinä pienessä tilassa viihdyttävä. Rohkeutta vaatii sekin, että osaat sanoa isoille ja raskaille huonekaluille ’ei’. Sisustaminen vaatii miettimistä siitä, että mitkä kalusteet ovat tarpeellisia ja mitä ilman voi hyvin elää. Tuunaa ja suunnittele itsellesi viihtyisä pieni koti!