Käytännölliset ekologiset lakanat

  • 02 Mar, 2022

Käytännöllisiä ekologisia lakanoita

Käytännöllisyys on usein lakanoissa ykkösenä, kun niitä valitsee, mutta ekologiset lakanat ovat tulleet yhä suositummiksi. Tällaisen lakanan käyttäjä arvostaa luontoa, mutta myös rakastaa ihmisiä. Kun lakanoiden tuotanto on vastuullista, niistä on iloa monessa suhteessa. Hamppulakanat ovat varsin ympäristöystävällinen materiaali. Sen kasvatuksessa ei tarvita lannoitteita, torjunta-aineita, puhumattakaan keinokastelusta. Hampussa on myös se hyöty, että sen viljely parantaa maan laatua, joten se sopii myös täydellisesti kiertoviljelyyn. Se on kankaana kestävä, lämmin talvella ja kesällä viileä.

Ekologiset lakanat arkeen

Hampun lisäksi pellava on ekologinen valinta. Sen kohdalla on kuitenkin muistettava tarkistaa, että se on tuotettu vastuullisesti ja saanut sertifikaatin. Tällainen sertifikaatti on esimerkiksi GOTS ja se tarkoittaa, ettei niiden kasvattamisessa ole käytetty lannoitteita. Luonnollinen sävy pellavassa tarkoittaa sitä, että ne ovat ympäristöystävällisempiä. Valkaisussa joudutaan aina käyttämään rankkaa valkaisuprosessia ja se ei koskaan ole niin ympäristöystävällinen kuin pitäisi tänä päivänä olla. Luonnonmukaisina niissä ei ole haitallisia aineita.

Luomupuuvillainen röyhelölakana on todella ihastuttava vaihtoehto ja varsinkin, jos puuvilla on saanut myöskin GOTS-sertifikaatin. Näissä luomutuotteissa on myös se ihastuttava piirre, että ne sopivat myös herkkäihoisille, koska niissä ei ole lainkaan haitallisia kemikaalijäämiä. Vaihtoehtoisia sertifikaatteja ovat myös Öko-Tex ja Reilu kauppa. Vielä yksi todellinen luonnontuote on nokkonen, josta saa myös hyvän kuidun kankaisiin. Se on varsin tuttu säkkikankaana, mutta siitä saa myös erinomaiset lakanat.

Hoito-ohjeita on seurattava tarkasti

Varsinkin pellava on hyvin tarkka siitä, että sitä ei saa laittaa lainkaan kuivausrumpuun. Sen kuitu veltostuu ja silloin kuidun kestävyys menetetään. Sen kuitu on kosteana todella kestävää, mutta se myös venyy. Kuten tiedetään, niin pellavavaatteisiin jää todella helposti henkarinjäljet, joten se juuri kertoo siitä, miten helposti siihen tulee painaumia tai venymiä. Siksi myös lakanat on kuivatettava roikottamalla, jolloin niihin ei tule painautumia. Vastuulliset valinnat vaativat vastuullisen hoidon.